Intervju - Drago Munjiza o Tim Kabelu

drago-munjiza160sh.jpg1. Što vas je početkom 2007. godine privuklo da počnete raditi kao savjetnik u Tim Kabelu, tvrtki koja je po veličini i statusu bila značajno manja od vaših ostalih tadašnjih klijenata, Generalturista, Profila...?
Tim Kabel je možda po ukupnom prihodu i prometu manji od ostalih kompanija, ali su ostali ključni pokazatelji poslovanja - operativna dobit, neto dobit, prosječna plaća zaposlenika, kao i ukupan rast prometa - u zadnjih desetak godina izvanredni i siguran sam da je po njima Tim Kabel među prvih 50 kompanija u Hrvatskoj!

2. Kako ocjenjujete rad i rast Tim Kabela tijekom 2007. godine, u kojoj ste imali detaljan uvid i mogućnost utjecaja na poslovanje tvrtke?
Ako usporedim Tim Kabel s ostalim klijentima, radna atmosfera, korektnost vlasnika i menadžera najbolji su u odnosu na sve firme u kojima sam do sada radio. Moj utjecaj nije bio mali, a to sam vidio na zadnjem team buildingu, kada su vlasnici ocijenili moj doprinos u 2007. kao jedan od presudnijih.

3. Nedavno, početkom 2008., osnovali ste društvo za poslovno savjetovanje Jakov Viktor i ubrzo nakon toga potpisali ugovor s Tim Kabelom kao glavnim klijentom. Zašto ste se odlučili baš za Tim Kabel?
11 godina sam radio u distributerskoj firmi i tamo sam proživio rast firme od četiri zaposlenika do 1.000 zaposlenika. U maloprodajnoj firmi, iza toga, broj zaposlenih porastao je s 2.000 na 11.000, te se firma regionalizirala (Mađarska, BiH, Srbija). Nakon takvih iskustava, i rada u 3. najvećoj komapaniji u Hrvatskoj teško je kvalitetno razvijati karijeru. Zato sam se odlučio za privremeni management i rad za više kompanija. Tako disperziram rizik, jeftiniji sam klijentima, i puno učim o različitim industrijama. Nakon godinu dana i više od deset klijenata, siguran sam da moja tvrtka može biti profitabilna i imati 2-3 klijenta godišnje. Tim Kabel je najkorektnija firma koja mi je u 2007. bila klijent, a ocjenjujem da i njoj najviše trebaju znanja koja ja posjedujem u 2008. i 2009.

4. Imate iskustvo u menadžmentu u različitim oblicima u različitim kompanijama. Hrvatsko udruženje menadžera CROMA proglasilo vas je menadžerom godine 2006. u kategoriji velikih poduzeća.
Prema vašem iskustvu i procjeni, koliko ovakva vrsta savjetovanja/privremenog menadžmenta može ostaviti traga i usmjeriti rad tvrtke u odnosu na potpuni angažman kao jedini i vodeći menadžer na određenom nivou organizacije?
Privremeni menadžment normalna je stvar na Zapadu i ne mislim da i kod nas neće doći do jačeg razvoja istog. Sigurno da potpuni angažman ostavlja više traga, ali i privremeni je potreban i koristan.
Savjetovati, nadzirati i utjecati na bitno nije lako stalno zaposlenom jer on uvijek balansira između rezultata, uklapanja u tim i sigurnosti svog položaja.

5. Kakva je vaša procjena sadašnjeg trenutka i budućnosti Tim Kabela?
Tim Kabel je na prekretnici - kreće u regionalizaciju i uvodi elemente korporativnog upravljanja.
Ovo je osjetljiv, ali i uzbudljiv trenutak koji traži dodatni angažman svih djelatnika i menadžera.
Za tri godine Tim Kabel će biti jedna od sto najboljih firmi po profitu u Hrvatskoj, imat će podružnice u 4-5 susjednih zemalja, a nivo prosječne plaće i dalje će biti iznad hrvatskih standarda!
Vjerujem da će se o ovoj kompaniji učiti na poslovnim školama kao o primjeru uspjeha u jednoj teškoj regiji za poslovanje, a koja je zadržala brigu za sve zaposlenike.