Hidroelektrana Lešće

agregati Iskorištavanje energije vodnog potencijala ekonomski je konkurentno proizvodnji električne energije iz fosilnih i nuklearnog goriva i zato je hidroenergija najznačajniji obnovljivi izvor energije (predstavlja 97% energije proizvedene u svim obnovljivim izvorima).

HE Lešće, snage 42,3 megavata, s godišnjom proizvodnjom od 98 gigawatsati, prva je hidroelektrana koja je izgrađena u Hrvatskoj od njezinog državnog osamostaljenja. Hidroelektrana Lešće izgrađena je na rijeci Dobri, našoj najduljoj ponornici nedaleko Toplica Lešće, a uloga joj je proizvodnja električne energije u varijabilnom dijelu dnevne potrošnje.

U zadnjih trideset godina proizvodnja u hidroelektranama brzo se povećava iz više razloga:

branam.jpg

- hidroenergija je čista, nema otpada; nema troškova goriva (voda je besplatna), pod uvjetom da je ima u dovoljnoj količini;

- moderne hidroelektrane mogu do 90% energije vode pretvoriti u električnu energiju; puštanje hidroelektrane u pogon vrlo je brzo te se koriste za pokrivanje naglih povećanja potrošnje;

- umjetna jezera nastala izgradnjom hidroelektrana lokalno doprinose ekonomiji i omogućavaju navodnjavanje, vodoopskrbu, turizam i rekreaciju.

U ovom vrlo značajnom projektu za hrvatsku energetiku, Tim Kabel je sudjelovao s isporukama upravljačkih, energetskih nearmiranih i armiranih kabela, srednjenaponskih kabela te kabela za povišene temperature. Široki asortiman naših dobavljača i vrlo brzo vrijeme reakcije, uz naravno visoku kvalitetu proizvoda, bili su razlozi zbog kojih je Tim Kabel odabran kao glavni dobavljač kabela i vodiča na ovome projektu.

gradilistem.jpg he1.jpg he3.jpg

Zadovoljstvo naših partnera nakon uspješnog završetka ovoga projekta još je jedna potvrda naših sposobnosti koje su i bile razlog za povjeravanje posla na sudjelovanju u ovako zahtjevnom projektu.

Više slika možete pogledati u našoj foto galeriji.